HTML

Cogito, ergo sum.

Szeretném minél több embernek bemutatni, és minél több emberrel megszerettetni a filozófia általam képviselt amatőr típusát és ösztönözni szeretnék az önálló elgondolkozásokra. Ha gondoljátok, ti is küldhettek nekem témákat, hátha 1-2 beindítja a fantáziámat. Elérhetőségem: nylon.cogito@gmail.com

Friss topikok

  • Filmstein: Várjuk a folytatást:) Érdekes elgondolásaid vannak, amik nagyon közel állnak az én szemléletemhez.... (2010.05.31. 15:31) Carpe diem!

Linkblog

Archívum

Carpe diem!

2010.03.17. 19:57 NYlon

            Mire gondolunk, amikor meghalljuk ezt a mondást? Legtöbbször úgy fordítják, hogy élj a mának, vagy akár úgy is hallottam már, hogy élvezd az életet. És ebből arra következtetünk, hogy ez a hedonizmusra, az élet örömeinek az élvezésére szólít fel, ne törődjünk a holnappal, egyszer élünk, ha esetleg valaki látta a Holt költők társasága c. filmet, abban is ez a jelentése él. De mivel latint tanulok, ezért ezt az egészet meg tudom cáfolni. Ez a mondás Horatius egyik ódájából való, de nem is kell a szövegkörnyezet hozzá, hogy pontosan lefordítsuk, elég csak szó szerint, ami így szól: „Ragadd meg a napot!”. Lehet, hogy elsőre nem tűnik különös különbségnek, de ha jobban belegondolunk, nem egészen a megszokottat jelenti. Inkább azt, hogy nem szabad semennyi időt sem elvesztegetni, ki kell használni az utolsó pillanatig mindent. „Ragadd meg a napot!”, már a csengése is egészen más. „Ragadd meg a napot!”, „Carpe diem!”. És ezt lehet úgy is értelmezni, hogy szipolyozzuk ki az élet velejét, használjunk ki minden Isten adta lehetőséget. És Horatius filozófiájának semmi köze nem volt a hedonizmushoz, hiszen ő az epikureista és sztoicista irányzatok tanait keverte. De e két irányzat bemutatását egy későbbi cikkben fogom részletezni.

 

2 komment

Címkék: filozófia hedonizmus horatius carpe diem epikureizmus sztoicizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://cogitoergosum.blog.hu/api/trackback/id/tr511847942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmstein 2010.05.31. 15:31:18

Várjuk a folytatást:) Érdekes elgondolásaid vannak, amik nagyon közel állnak az én szemléletemhez. Szóval csak azt tudom mondani, hogy csak így tovább:)
süti beállítások módosítása